Word ik bloeddonor? | deel #1

Gepubliceerd op 24 april 2018 03:49

We gaan even 2 jaar terug in de tijd. Ik heb 2 jaar geleden mijn donor registratie ingevuld. Ik heb er destijds voor gekozen om mijn organen en weefsels, na mijn overlijden, beschikbaar te stellen voor transplantatie. Ik sta nog steeds achter deze keuze. Waarom niet? Ik heb er, even plat gezegd, toch niks meer aan.

Heb jij jouw donor registratie al ingevuld? Dit kan heel gemakkelijk online via https://www.donorregister.nl/uwregistratie.

Ik vroeg me af of ik meer kon betekenen als alleen donor zijn na mijn overlijden. Ik ben op onderzoek uit gegaan en er zijn verschillende opties:

  • Orgaan donatie bij leven: Een donatie bij leven houdt in dat organen of weefsels van een levende donor worden getransplanteerd. Denk hierbij aan een nier, een deel van de lever of een deel van de longen.

Ik ben bereid tot een orgaan donatie bij leven voor mijn familie en/of naasten.

  • Stamceldonor: Als stamceldonor doneer je stamcellen door middel van bloedafname, een beenmergpunctie of overgebleven navelstrengbloed.

Ik mag geen stamcellen doneren vanwege medicatie die ik gebruik.

  • Bloeddonor: Als je bloeddonor bent dan wordt/worden er volbloed, bloedplaatjes of bloedplasma bij je afgenomen via een bloedafname.

 

Waarom kies ik ervoor om bloeddonor te worden? Ik voel me prettig bij het idee om iets te kunnen betekenen voor mijn medemens in nood. Volbloed gaat namelijk naar patiënten die veel bloed verloren hebben, bijvoorbeeld na een ongeluk of tijdens een operatie. De meeste bloedplaatjes gaan naar patiënten met een kwaadaardige bloedziekte, zoals leukemie. En bloedplasma wordt toegediend aan patiënten met onder andere brandwonden. Daarnaast worden er ook medicijnen gemaakt van bloedplasma.

Ik heb mij inmiddels ingeschreven als bloeddonor via de website van Sanquin. Sanquin is een Nederlandse organisatie welke, op non profit basis, binnen Nederland de bloedvoorziening bevordert. Ik ga jullie in deze serie 'Word ik bloeddonor?' meenemen in het verdere proces rondom bloeddonatie en hopelijk krijg ik jullie ook zover om bloeddonor te worden.


Reactie plaatsen

Reacties

Balou
een jaar geleden

Wauw super dat je dit doet!💕